1. emlékezés nem történhet meg emlékeztetés nélkül. emlékezésre pedig szükség van. így emlékeztetésre is szükség kell, hogy legyen. az ember saját, személyes identitásának kérdése az, hogyan és mennyiben képes szembenézni a saját sötét oldalával.

kollektív identitás, kollektív emlékezés, kollektív szembenézés csak a személyes identitás, a személyes emlékezés, a személyes szembenézés után lehetséges.

az emlékezés nem egy passzív történés vagy esemény. az emlékezés csak akkor értelmes, csak akkor tölti be funkcióját, ha cselekvéssel összefüggésben van,mégpedig oly módon, hogy indukál egy cselekvést. az emlékezés eseményét és a cselekvés mozzanatát a felelősség tudata köti össze.

2. nehéz a holocaust utáni harmadik nemzedék érintettségét megtalálni. bizonyos, hogy hiányzik a konkrét érintettség, a személyesen megélt, átélt történelem. hiányzik az a tapasztalat, mely magát az akkori eseményt tartalmazza.

ugyanakkor ma magyarországon gyakorlatilag büntetlenül lehet zsidózni, cigányozni, akár protestáns lelkészként is. jogilag megengedhető, hogy minden iszlám hívőt potenciális terroristának nevezzenek. mindenféle másságot a büntetés legkisebb veszélye nélkül lehet fenyegetni, gyalázni.

egyfajta átvitt érintettség éppen ezek miatt feltétlenül van. az abban való érintettség, amely a fasiszta (vagy fasiszta jellegű) eszméket maga körül terjedni hagyja összefüggésben áll a fasiszta eszmék hatvan évvel ezelőtti tombolásával. a holocaust eseményében nem, a holocaust gondolatában érintett a harmadik generáció is.

3. esterházy péter amikor átvette a német írószövetség békedíját azt mondta: a németeknek nagyobb gyakorlatuk van abban, hogy szembenézzenek a múltjukkal, a saját sötét oldalukkal, hogy feltegyék maguknak azokat a kérdéseket, amelyek tisztázása nélkül nem lehet továbblépni. a magyaroknak ebben sokkal kisebb gyakorlata van. pedig ahhoz, hogy a németek túlléphessenek a kérdéseiken, szükségük van például a magyarok saját múlt-tisztázására is. egymás nélkül ugyanis nem lehet európában gondolkodni.

a kollektív bűnösség kérdése jogi (és teológiai) tisztázásra szorul. a kollektív felelősség az élmény nélküli emlékeztetés minden nehézsége ellenére is súlyos tény, amivel nem lehet nem foglalkozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://viszont.blog.hu/api/trackback/id/tr921818848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása