dr. orter 2010.03.05. 12:24

Képmutatás

megnéztem ezt a kepmutatas.hu oldalt.
meglehetősen problémás.
eleve ilyen címet adni egy oldalnak azt jelenti, hogy előre el van döntve, mi lesz a végkövetkeztetés
ezzel már baj van, mert ha a pártfinanszírozás visszásságaival szeretnék foglalkozni, akkor öngól lejáratni magam, hogy aztán le lehessen söpörni a véleményemet
aztán belementem a részletekbe és blöff hátán blöffnek látszik a dolog.
elköltött a fidesz meg az mszp eddig 260 millió forintot, állítja az oldal.
nyilván (vagy nem? ez megér egy kört, lásd lejjebb) sokkal többet elköltenek, az oldal azt ígéri, a valós adatokat mutatja be
nézzük a részleteket. részletezi is szépen pártonként, dátumonként, az első gond ott van, hogy gyakorlatilag minden tétel a "becsült ár" kategória, ami szimpatikusan őszinte, de elgondolkodtató, hogy minden egyes sajtótájékoztatót 30000 forintra becsülnek, némelyiket 40000-re, osztán hogy mi a csoda kerül 30000 forintba egy sajtótájékoztatón, azt nem tudjuk meg, szerintem nem létezik, hogy naponta 30000 költsége van annak, hogy a szijjártó vagy a nyakó kiáll a pulpitus mögé és elmondja, hogy a nyakó vagy a szíjjártó egy barom. pogácsa, üdítő, fűtés-világítás, taxi, nem jön ki az összeg.
aztán rosszabbodik a helyzet, mert néztem, hogy hogyan jön össze annyi sajtótájékoztatós 30000 forint, hogy 160 millió legyen a végösszeg.
dátum nélkül oda van vetve, hogy "SMS, MMS, telefonhívás - 20 millió forint", meg "szórólap, kiadvány - 20 millió forint". persze becsült ár ez is, "Monitorozó önkéntesekek adatai alapján". itt van elszúrva az egész. mert miért annyi? nagyságrendi támpont sincs. az oldal a bevezetőben azt ígéri, hogy a tényleges költségekkel szembesít, de megközelítőleg sincs adat arról, hogy konkrétan mit számolunk. hány szórólap meg kiadvány 20 millió forint? milyen kalkuláció szerint?
szőrszálhasogatásnak tűnhet, hogy az sem korrekt, hogy dátum nélkül szerepel az adat, tudjuk, hogy hivatalos kampányidőn belül ér számolni a költséget, a törvény hibája szerint amit év közben csinálnak, arról nem kell ilyen formán elszámolni, márpedig a hivatalos kampány előtt már nyomtattak-terjesztettek-plakátoltak.
a kampány amúgy sokkal többe kerülhet, hiszen ilyenolyan számlákra kell utaldatni ilyenkor piszkos pénzeket, ez húzza fel a költségeket, nem a sajtótájékoztató meg nem a pártközeli lapban elhelyezett egészoldalas hirdetés. ezt a költséget meg nem fogják kimutatni úgysem, legfeljebb az ügyészség, egy ilyen összedobott honlap sosem.
viszont jól átvertük magunkat, hogy most aztán le vannak leplezve a korrupt pártok. nincsenek, az oldal sokkal inkább médiahack, mint amatőr próbálkozás.

és akkor végül a "nyilvánról". az emberek többsége képes elhinni azt, hogy MJ nyilván kifehéríttette magát, szemben azzal a common sense szerinti állásponttal, hogy bőrbetegsége volt. ma reggel a villamoson két posztókalapos hatvanas nő azzal hergelte egymást, hogy hülyeség, hogy az utcai hőmérő 4 fokot mutat, hiszen még fél fokot sem érezni - nyilván az ember hőérzete sokkal biztosabb mérést ad, mint a hőmérő (erős szél is volt). kérdés, hogy tényleg ("nyilván") sokkal többet költenek a pártok a kampányra, mint a bevallott, a törvényi előírásoknak megfelelő összeg, vagy ezt is csak úgy érezzük, és természetesen a megérzéseinkben nem csalatkozhatunk, tehát úgy is van.
mert tényleges adatokat nem találunk, a kepmutatas.hu oldalon pl. egyáltalán nem.
vagy akkor ez egy önironikus cím, és az oldal játssza a képmutatót?

A bejegyzés trackback címe:

https://viszont.blog.hu/api/trackback/id/tr511846759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása