dr. orter 2005.07.12. 19:01

agresszió

nézem a srebrenicai megemlékezéseket. próbálom megérteni azt, amit talán nem lehet. az elkövetők azzal védekeznek, hogy az ő lépésük csak válasz volt. hogy nem ők kezdték az agressziót. hogy jogos és megérdemelt büntetést róttak az áldozatokra (és ők maguk éppúgy áldozatok voltak, mielőtt elkövetőkké lettek, az áldozatok meg elkövetők). az érvelés logikája nem győz meg. egyszerűen azért, mert az elkövetett tettek semmivel sem indokolhatók. ilyen fokú agresszió nem lehet indokolt. nincs olyan sérelem, aminek ilyen megtorlása lehetne.

 

akkor, tíz éve a világ igyekezett nem tudomást venni az eseményekről, úgy tett, mintha alapvetően a két szembenálló fél egymás közötti ügyeiben sehogy nem volna érintett. pedig nagyon is érintett volt az ensz, jelen voltak az eseményeknél. felelősségük az események megtörténtében nagyon nagy. szó szerint a szemük láttára történtek a legdurvább atrocitások. akkor úgy érezték, ártanának, ha közbelépnének. áldozatokkal járna. a szerbek persze tudták, félelmetes fellépésük elriasztja a kívülállókat mindenféle beavatkozástól. a bosnyákok pedig ott, srebrenicában bíztak bennük és várták a segítséget; hiába. ez a csalódás épp akkora sebet ejthetett bennük, mint maga a támadás.

 

utólag úgy tűnik, a felelősség megoszlik. nyilván a legnagyobb felelősség a népirtást végrehajtó szerbeken van. de a tétlen nyugat ugyanígy okozója a fejleményeknek. az, hogy ma tekintély nélküli az ensz például ennek is köszönhető. az exhumált áldozatok újratemetésén jelen volt a szerb államfő. gesztus értékű jelenlétét megtoldotta egy mindenképp jelentős bocsánatkéréssel. azt hiszem, így kezdődik egy ellentét megoldása. az ensznek legalább ekkora felelősséggel kell kezelnie az ügyet. lelkiismerete cseppet sem lehet nyugodt, sőt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://viszont.blog.hu/api/trackback/id/tr961818846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása